12-05-2021

De laatste stappen voor je studie start: betaalgegevens doorgeven via Studielink

Bij veel onderwijsinstellingen is het vanaf 1 mei mogelijk om je betaalgegevens via Studielink in te vullen. Je ontvangt vanuit Studielink een bericht als het mogelijk is om je betaalgegevens in te vullen.
In dit bericht sommen we de betaalmogelijkheden die in Studielink mogelijk zijn op en geven we ook tips zodat jij zorgeloos je betaling kan afronden voordat je met je opleiding start.

 

Digitale (Incasso) Machtiging 
In Studielink kan je op verschillende wijzen je betaalgegevens doorgeven. De meest gebruikte betaalvorm is het afgeven van een Digitale machtiging of een Digitale Incasso Machtiging. Wanneer je voor deze betaalopties kiest machtig je de onderwijsinstelling waar je gaat studeren om periodiek of in een keer het collegegeld van je bankrekening te incasseren. Wanneer je kiest voor deze betaalmethoden kan je dus doorgeven in welke termijnen je wenst te betalen, maar ook wie het collegegeld gaat betalen. Als dat iemand anders is, dan ontvang je per e-mail een betaallink die je kan doorsturen naar diegene die het collegegeld voor jou gaat betalen, wel zo makkelijk! 


Het verschil tussen een digitale machtiging en een digitale incassomachtiging is dat je met een digitale machtiging je betaalgegevens in het Studielink account aan je onderwijsinstelling doorgeeft. Met een digitale incassomachtiging, word je naar de omgeving van je bank geleid waar je vervolgens akkoord geeft voor het incasseren. 

  • Lees de stappenplannen voor het afgeven van een digitale (incasso)machtiging hier.
  • Voor vragen en antwoorden over het betalen met een digitale (incasso)machtiging, check je onze VRAAGbaak
  • Heb je een probleem met het afgeven van een machtiging via de Rabobank, dan geven we hier tips hoe je hiermee om kan gaan.


Tip
: Wanneer je een digitale incassomachtiging gaat afgeven is het handig om een e-reader van je bank en je bankgegevens gelijk bij de hand te hebben! 

 


Betaling op andere wijze
 
Sommige onderwijsinstellingen ondersteunen de mogelijkheid om bij de onderwijsinstelling op een andere wijze te betalen. Als de onderwijsinstelling dit ondersteunt, dan kan je bij de keuze voor de betaalopties kiezen voor ‘Betalen op andere wijze’. Je laat de instelling vervolgens weten wie er gaat betalen en slaat je gekozen betaalmethode op. De onderwijsinstelling stuurt je instructies hoe je de betaling bij hen kan afronden. 

  • Lees de stappenplannen voor een betaling op andere wijze hier.
  • Voor vragen en antwoorden over het betalen op andere wijze, check je onze VRAAGbaak
  • Neem contact op met je onderwijsinstelling als je vragen hebt over de betaling op andere wijze.

 


Betaling via bewijs betaald collegegeld
 
Een bewijs betaald collegegeld (BBC) is een bewijsstuk waaruit blijkt dat je het wettelijk collegegeld hebt betaald bij een onderwijsinstelling in het hoger onderwijs. Wanneer je in Nederland het wettelijk collegegeld betaalt bij een onderwijsinstelling, en je wilt in hetzelfde studiejaar nog een opleiding volgen bij een andere onderwijsinstelling binnen het hoger onderwijs, dan hoef je maar één keer het wettelijk collegegeld te betalen.  

Vanaf mei geef je in Studielink aan dat je met een BBC wilt betalen. Afhankelijk of de onderwijsinstelling dit ondersteunt, kan het BBC digitaal aangevraagd en doorgestuurd worden in Studielink. Als de onderwijsinstelling dit niet ondersteunt, dan vraag je het BBC buiten Studielink om aan bij de onderwijsinstelling waar je al betaald hebt. Vervolgens stuur je het BBC door naar de onderwijsinstelling waar je het collegegeld met een BBC wilt voldoen. 

  • Bekijk hier het stappenplan om een BBC aan te vragen
  • Voor vragen en antwoorden over het bewijs betaald collegegeld, check je onze VRAAGbaak