Verificatie persoonsgegevens & Studielink

Wil je je inschrijven voor een opleiding aan een hogeschool of universiteit? Dan heb je een Studielink account nodig. Studielink is namelijk het landelijke schakelpunt voor inschrijven in het hoger onderwijs in Nederland.

Heb je een Nederlands woonadres? Dan moet je een account aanmaken door te in te loggen met DigiD. Kijk op deze pagina voor meer informatie over het DigiD proces. Heb je geen DigiD en kun je deze niet aanvragen, lees dan hieronder verder.

Persoonsverificatie

Als je geen DigiD hebt, dan wordt je identiteit op een andere manier geverifieerd bij het aanmaken van een Studielink account. De verificatie van je identiteitsbewijs (paspoort of Europese identiteitskaart) gebeurt namelijk automatisch met behulp van een vertrouwd online middel. Hiervoor moet je een scan of foto van je identiteitsbewijs in Studielink uploaden. Deze wordt uitgelezen en gecontroleerd op betrouwbaarheid en volledigheid. Daarna zijn je gegevens geverifieerd. Heb je nog geen paspoort of Europese identiteitskaart, dan moet je deze eerst aanvragen bij jouw lokale overheid.   


Wat moet ik doen als de persoonsverificatie mislukt?

Lukt het niet om je identiteitsbewijs te scannen of loop je tegen andere problemen aan? Zorg allereerst voor een goede scan of foto van je identiteitsbewijs.

  • Breng bij het bijsnijden van de scan of foto de hele pagina van het paspoort/ID in beeld. De randen van het identiteitsbewijs moeten zichtbaar blijven.
  • Zorg er daarnaast voor dat de reeks met letters en cijfers onderaan het identiteitsbewijs goed leesbaar is. Deze reeks met letters en cijfers is de Machine Readable Zone (MRZ). Zonder duidelijke MRZ wordt de scan afgekeurd.

 

Krijg je een foutmelding? Probeer het dan nogmaals door het uploaden van een nieuwe scan of foto van je identiteitsbewijs.

Hieronder vind je aanvullende tips en instructies die kunnen helpen bij het maken van een goede scan of foto:
        

Heb je problemen bovenstaande afbeelding te lezen? Op deze pagina van de Studielink VRAAGbaak staan dezelfde tips beschreven.

Werkt het nog steeds niet? Kijk dan op deze pagina en klik op het onderwerp waar jouw probleem onder valt.

Heb je geen identiteitsbewijs?

Vraag er dan één aan bij jouw lokale overheid. Is dit niet mogelijk? Neem dan contact op met de onderwijsinstelling waar je wilt gaan studeren. 

Wat zijn de voordelen? 

De persoonsverificatie zorgt voor een veiliger inschrijfproces: wij weten dat er een betrouwbaar identiteitsbewijs is verstrekt en dat we te maken hebben met een echt persoon. Zo gaan we misbruik met valse accounts tegen. 

Bewaren van persoonsgegevens

Het resultaat van de verificatie, je persoonsgegevens en het nummer van je identiteitsbewijs worden opgeslagen in de database van Studielink. Meer informatie over de verwerking van je persoonsgegevens door Studielink kun je nalezen in de privacyverklaring.

Meer informatie?

Wil je meer informatie over de persoonsverificatie? Kijk dan bij de stappenplannen of de veelgestelde vragen in onze Vraagbaak.